they love travelling
they love travelling

Където тишината има храм

Където тишината има храм

21.05.2019

Какво ни заведе в духовната обител над село Калугерово… Едно приятелство, в което двама играят на дама и до днес остават същите деца на 80-те. Историята е дълга. И е лична. Обещахме да остане такава. Но манастира ще ви покажем, защото е едно от красивите и спокойни места у нас, струва си да ви отбие от пътя. Или пътят да ви заведе точно дотам.

Откъдето и да пътувате, гледайте да излезете на Правец и след това вземете посока Калугерово. Пътят, след като излезете от магистралата, не е перфектен, но не е и лош. 17 километра асфалтов и тесен път, изключително живописен.

Чекотинският манастир е в края на с. Калугерово, над него е махала Чекотин. Мъжки манастир е. Само мъже могат да нощуват тук, жените са в друга постройка на границата с двора на светата обител. Чист, подреден с грижа и всекидневна работа, с изрисувани стени и със стаи, които не носят усещане за аскетизъм. В манастира може да се нощува само два пъти в годината – на Великден и на Архангеловден (8 ноември).

Иначе, почти целогодишно, до манастира идват доброволци и ако има работа за тях, освен нея, полага им се и подслон. Зеленчукова градина, кокошки, един кошер дават достатъчно, за да си вземат посетителите чисти продукти. Търсят се също домашно сладко и орехи. Оставят дарения.

Чекотинският манастир датира от средата на 12 в. Според легендите, цар Иван Шишман е участвал в изграждането му. Разрушен от турските нашествия в края на 14 век, манастирът е възстановен 100 години след това. Бил е духовно средище и място за обучение и преписване на богослужебна литература. В края на 17 век е опожарен и ограбен от кърджалиите. Възстановен е в края на 18-то столетие и от тогава до сега не е затварян.

Вижте и старата църква „Св. Архангел Михаил“. Стенописите в нея са прекрасни. Иконите и иконостасът са от края на 17-ти век. Толкова е спокойно, че там не само Бог ще чуе молитвата ви, а сами ще чуете сърцето си. Как тупти, какво желае, кого обича.

Пишете ни на
hi@red-sneakers.com
Следете ни в
Facebook, Instagram, Youtube

 

Copyright © 2019 Red Sneakers.
Creaktive PR & Creative Design

 

Friends
Мултимедия София