they love travelling
they love travelling

Езерото

Езерото

27.01.2019

Така изглежда Георги, когато пътуваме към Езерото. Мястото е много специално за нас и като атмосфера и като кръг от приятели, които срещаме там. Предлага ни инкогнито преживяване и бягство от града. Там можете да сте в уединение, което да ви води до най-дълбоките желания. A и мечтите растат, когато е тихо. Толкова тихо може да е на „Езерото“, колкото сами поискате. Кътчета много… и за всеки. Децата ще тичат около градината, в която елен, сърна и малкото им семейно живеят. И докато децата изучават природата, следват с поглед рибите или патетата, вие можете да хапвате навън и да не ги изпускате от поглед.
До „Езерото“ се стига лесно. Ако пътувате от София към Пловдив, излизате от магистралата след Ихтиман на изхода за Костенец. Стигате до града, следвате пътя към селото със същото име, вървите нагоре към вили Костенец. Следите табелата с рибка и надпис „Езеро“. От изхода на магистралата към гр. Костенец до комплекса с езерото пътувате около 23-24 километра. Ако пътувате Пловдив – София, излизате от магистралата преди Ихтиман и посоката е същата – град, село, вили…все Костенец.

Зима, пролет, лято, есен… Природата на „Езерото“ не крие красотата си през цялата година и е толкова различна във всеки сезон. Имам чувството, че променя самото място. Аз се влюбих там в есента. Меланхолична, нежна, романтична, загадъчна. Уморена от флирт. Жадна за живот.

Защо „Езерото“ е добра отправна точка за природолюбители и търсачи на чист въздух… На километър – два е Костенски водопад. Знаете ли, че през 1917 година Вазов прекарва лятото си в този край и вдъхновен от него пише “Над водопада”.
… … …

От Костенски водопад по асфалтов път продължавате до хижа Гургулица (пет километра). Горе има беседки, поляни, сянка под дърветата, гора и работеща хижа, също и хижар, за когото съм чувала, че готви страхотно. От хижата има туристическа пътека до Белмекен, преходът е около 6 часа и май е повече за профи туристи.

Връщаме се в „Езерото“. Комплексът разполага с хотелска част и ресторант. Задължително опитайте омлет или салата с печена пъстърва и препечени филийки с масло. Закуската има аромат на детство. Баба правеше същите пухкави мекици. Целогодишно работят два външни басейна с гореща минерална вода и джакузи (външно и вътрешно), които са по-близо до вилата в комплекса, а тя разполага с 6 независи една от друга луксозни стаи. Издържани в топлите нюанси на оранж и охра, с широки спални с метален обков и френски прозорци, вилите носят южняшки топъл уют. От стаите във вилната част можете да излезете на веранда с красива и широка гледка към басейна и езерото. В баните тече минерална вода (любимото ни уточнение).
Когато клиентите ни престанат да питат къде сме (защото за работа ни трябва само лаптоп, телефон, въображение и думи), тогава свободно ще се командироваме на „Езерото“ и мисля, че там всяка дума ще си намира мястото перфектно. Там умът и сърцето са в пълна хармония.

Когато сме в „Езерото“ пътуваме до параклиса в района на вили Костенец, откъдето се разкрива гледка към Еледжик и покривчетата на село Костенец. Няма да ви се тръгва, но всяка ваканция не е безкрайна, затова… Поемете ли обратния път, спрете в центъра на град Костенец. Има един бар – „Гранд кафе“. Там правят гранд бургери. Заслужава си да ги опитате. Ние толкова обичаме и езерото, и бургерите, че ако сега кажа на Жорката „гладна съм, искам бургер“, той вече ще е взел ключа за колата и след пет минути ще сме навън, а след още 15 ще излизаме от Варна на път към „Езерото“. Огладнях…

Обичаме тази посока много, тъй като там ни чака една момчешка банда, някога играла на лимки, колички, сантасе, а днес… Днес тези пораснали мъже, вече със свои деца, се събират в дома на момчето, което може да връща времето назад. Видях това време, когато в прахта на улични игри пораствахме. Яко е това местенце за приятели, в което стрелките на часовника не просто не застиват, ами даже вървят назад. Подозирам, че така всички заедно печелят още време преди момичетата им да ги приберат у дома. Време точно за едно раздаване на карти или за една лула.

И ако в забързаното ежедневие губим посока и живеем понякога и като роботи, на „Езерото“ ставаме човеци. Влюбваме се! И започваме да живеем. Отново. Истински хубаво е!

Пишете ни на
hi@red-sneakers.com
Следете ни в
Facebook, Instagram, Youtube

 

Copyright © 2019 Red Sneakers.
Creaktive PR & Creative Design