they love travelling
they love travelling

Римско кафе

Римско кафе

27.01.2019

Силно, слабо, късо, дълго, горчиво… Така си поръчваме кафе. Така кафето ни поднася живота. Чаша кафе и глътка живот си приличат.
Ако пътувате до Рим, ви препоръчваме малкото кафене в сграда от 16-ти век на площада до църквата “Св. Еустакио” (намира се до първия университет в италианската столица, днес библиотека). Ще се озовете на малък площад, до който стигате след като тръгнете вдясно от входа на Пантеона през Via di S.Eustachio или Via della Rotonda. Символът на семейния бизнес на двама братя, поет в Рим от дъщерята на единия – Федерика, е същият елен от фасадата на споменатата малка базилика. С него е свързана и легендата за Св. Еустакио.

Еустас бил римски генерал, служил на император Траян. Веднъж ловувал елени в Тиволи, когато видял сияние във формата на разпятие между еленовите рога. Той свалил оръжението си и се прибрал. Последвали редица нещастия в изпитание на вярата му – богатството му било откраднато, синовете му били отвлечени от вълк и лъв, смърт покосила слугите му.

Кафето в Caffe San’t Eustachio идва от плантации на островите Галапагос, където арабика се отглежда от 70-те години на 19 век, от Етиопия, Бразилия, Колумбия. Кафето се внася от няколко различни страни, традиционни в отглеждането на сорт “Арабика”, но смесването на бленд и самото изпичане става в италианското кафене на площад “Св. Еустакио”. Навремето интериорът му е бил един от най-иновативните с мебелите в бяло. До 1938 година името на кафенето не носи следа за легенда, а звучи ясно и категорично – “Кафе и мляко”. От същото време, което пази славата за това място като стандарт за истинско и силно кафе, се пази и изрезка от “Ню Йорк Таймс”. И там четем: “…Когато нуждата от истинско еспресо стане нетърпима, купете си билет до Рим и кажете на таксиметровия шофьор да ви заведе в Caffe “San’t Eustachio”. Тук, в своята младост, своята чаша с кафе е поръчвал и Хенри Кисинджър.

~~~

Федерика разказва как малкото семейно кафене с голяма история се свързва със стандартите в индустрията и чрез новаторския подход, родил капсулите Nespresso. Говори се, че създателят им Ерик Фавре е бил клиент на кафене “Св. Еустакио” преди години, когато впечатлен от вкуса, попитал баристата за тайната. Всъщност обърнете внимание как са позиционирани кафе машините вътре. Те не са пряко видими за клиента с идеята технологията на приготвяне да се запази в тайна. Какво е отговорил баристата на г-н Фавре… “Просто натискам копчето”. Три думи, вдъхновили създаването на кафе капсула, в ползването на която да е нужно само едно натискане на копчето. Дали този разговор между италианец и швейцарец, пристрастени силно към кафе напитките е част от историите на кафенето легенда, не знам. Обаче ми допадна ентусиазма, с който Федерика разказва семейния бизнес като любов. Усмихна ме отношението й към клиента, а на първо място останах впечатлена от уважението към историята на едно местенце, разгънато на 20 квадрата търговска площ и в две стаи за печене на кафе.

Дали е вкусно кафето? Сигурно. Аз го пия с мляко и с много захар, по същата причина ми е трудно да оценя качествата на чистия вкус.

~~~

Поръчах си кафе в “Св. Еустакио”. Силно и горчиво. Изпих го навън в компанията на момиче, което срещнах отново след близо 20 години. Това направи вкуса запомнящ и истински. Чаша кафе, в която ми се искаше да “хвърля” монета, за да се върна пак на същия площад. И тогава Жоро ще каже повече за кафето, защото той го пие чисто и често.

Сред любимите ми места в Рим, на две минути от площад „Навона“, е Libera+soon. Различно кафене с авторски домашни десерти и с изкусителна покана “Освободи се” в превода на името. Ще го откриете на Via del Teatro Pace 41.

Пишете ни на
hi@red-sneakers.com
Следете ни в
Facebook, Instagram, Youtube

 

Copyright © 2019 Red Sneakers.
Creaktive PR & Creative Design

 

Friends
Мултимедия София